TLDR: Lad være med at investere direkte i låneprotokoller som Compound og AAVE; brug Yearn Finance for at få det optimale afkast: Forbind med din browser wallet, og gå til Vaults, og find den token, du gerne vil investere (DAI, SUSHI, ETH, etc.). Husk at have ETH til gas fees. (Hvis du investerer stablecoins, så overvej i stedet for Alchemix)
Hvorfor manuelt lede efter høje afkast, når software kan gøre det for dig?
Det er nemt at komme igang med DeFi som vi så i Protokol 1, hvor man i korte træk låner sine crypto eller stablecoins ud via fx Compound eller AAVE og opnår et hæderligt afkast.
I den rigtige verden, som vi kender den, vil man nok også undersøge markedet, før man placerer sine penge i en investeringsfond eller bank. Du ender nok med at vælge dem, der har lave gebyrer og et højt forventet afkast, eller måske bare den med den sød dreng/pige i receptionen.
Du kan gøre det samme i cryptoverdenen bare uden at skulle ud af sengen. Du har noget crypto liggende, og du vil gerne investere det i fx Compound eller AAVE, men en stor forskel fra den traditionelle verden er, at renterne på de forskellige protokoller og forskellige cryptoer varierer meget ofte, også fra dag til dag. En dag får du måske 8% ÅOR for din DAI på Compound, men i morgen er efterspørgslen faldet, og renten er faldet til 3% – men til gengæld har AAVE fået en mere attraktiv rente.
I den fysiske verden er det ikke oplagt at flytte sin opsparing rundt dagligt i jagten på det største afkast, og det ville være lidt skørt overhovedet at prøve, men i cryptoverdenen er det ikke kun muligt, men helt normalt.
På overfladen er det ikke uden problemer: Det vil tage meget af din fritid af sidde og holde øje med alle lånemarkederne. Værst af alt er dog nok de forfærdelige gas fees, der har plaget Ethereum-økosystemet i lang tid.
Det kan koste alt imellem $100-$300, afhængigt af tidspunktet, og medmindre du flytter meget store summer rundt, så kan de hurtigt ødelægge dine afkast.
The store projekt i dette felt er Yearn, udviklet af Andre Cronje. Yearn håndterer store porteføljer med en værdi af flere milliarder, og det gør det muligt for dem, med software, automatisk at flytte store summer rundt afhængigt af, hvor de ser muligheden for at øge afkastet, og uden at være bekymret for gas fees.
De tilbyder disse services for en bred vifte af cryptos, fx ETH og BTC (som WBTC), ligesom de gængse stablecoins også er der, som fx DAI og USDT.
Afkastet på DAI er pt. 3.1%, og det har været lavt i en periode. Til sammenligning får man 2.87% på Compound finance. I disse tider er der ikke meget at hente på lige DAI, men man er garanteret det samme eller bedre afkast, og der er næsten ingen grund til ikke at vælge en yield optimizer som Yearn.
Lidt mere om, hvordan Yearn virker
Yearn er ligesom en hedge fund, der løbende (re)allokerer sine midler der, hvor de får det største afkast. Det sker gennem en process kaldet “yield farming” (som nogle gange betyder forskellige ting), men i sidste ende betyder det bare, at Yearn leder efter det højeste afkast på forskellige platforme.
Disse platforme kan typiske give bedre afkast, end man ser i virkeligheden. De er alle sammen fuldautomatiske, de har meget få folk ansat, og man skal på intet tidspunkt ned og tale med Connie i Handelsbanken. Lånemarkederne fungerer desuden med “overcollateralized lending”, hvor lånere kun kan låne dine token, så længe de stiller med en anden token i sikkerhed af større værdi, end hvad de låner for.
Let adgang og lave opstartsomkostninger (ish, du skal stadig betale en engangs gas fees) giver det en meget demokratisk vibe. I stedet for at de bedste afkast er reserveret til den lukkede, cigarrygende elite, så kan alle være med.
Hvad med risikoen?
Man kan inddele det i tre kategorier:
- Platformsrisiko for Ethereum: I og med at Yearn bygger ovenpå Ethereum, så kan det være ødelæggende, hvis der er en bug eller lignende, der kan lægge hele økosystemet ned. Men Ethereum har fået mange tæsk gennem årene og har løst mange problemer. Den bryster sig nu af en lang sikkerhedshistorie, og det er nok kun Bitcoin, der kan læne sig op ad mere erfaring.
- Risiko forbundet med den token, du investerer: Hvis du f.eks. investerer DAI gennem Yearn, så stoler du på, at MakerDAOs evne til at fastholde forholdet mellem 1 DAI og 1 USD ud i fremtiden.
- Platformsrisiko for Yearn: Der kan være en iboende bug eller exploit i selve Yearns kontrakter, som gør, at dine midler bliver drænet helt og aldeles. Det er ikke helt utænkeligt, fordi det er faktisk sket før. De opgraderede dog deres protokoller og tilbagebetalte ofrene for hacket: 11m DAI alt i alt.
- Markedsrisiko: Hvad nu hvis hele markedet går nedenom, og har klemt alle de folk, der har lånt dine tokens? Det er sket før, og det er gået helt fint. De kontrakter, der driver AAVE og Compound har automatisk likvideret alle, der røg under en vis tærskel, således at platformene forblev solvente. Yearn justerede sine strategier efter vilkårene, og alt var meget hurtigt tilbage til normal efterfølgende.
Som altid: Caveat emptor, spis din havregrød, og invester ikke mere, end du er villig til at tabe. Når det så er sagt, er Yearn i den mere sikre og ukontroversielle ende af DeFi-spektrummet.
Sådan bruger du Yearn
Det kræver som altid bare en browser wallet (som fx MetaMask), nogle tokens du vil investere, og ETH til gas fees (som i skrivende stund vil ligge omkring $200).
I tvivl om hvad ovenstående betød? Så kør trin 1-3 igennem nedenfor:
Forbind med din wallet i det øverste højre hjørnet, og gå så til Vaults, hvor du så finder din favorittoken i “Opportunities” oversigten.
I billedet ovenfor, som er fra min wallet, ser man desuden to interessante ting. Jeg har ca. $60 ETH i en gammel vault, men kan ikke flytte dem pga. høje gas fees. Jeg har derudover købt et meget eksotisk og kompliceret produkt (som jeg ikke helt forstod) fra deres v2-dage, og det vises ikke her. Så det er ikke en komplet oversigt, men du kan jo som altid se, hvad du ejer på zapper.fi.