Ulempen ved at have sin crypto i Coinbase er, at det strengt taget ikke er din crypto. Du har en vis adgang til dem, men i en blockchain-sammenhæng, så står de ikke på en adresse, hvor du alene har nøglerne til dem. Hvis Coinbase bliver hacked, så mister du dine coins. Chancen for det er større end nul; spørg selv dine hipstervenner, der købte BTC på Mt. Gox tilbage i dagene.
I de gamle dage skrev man sin nøgle ned på et stykke papir, men der er sket meget med browser wallets siden. Det er ikke kun af hensyn til ejerskabet, at du skal flytte din crypto til din egen wallet, men også for at kunne interagere med DeFi-verdenen. En wallet tilbyder en pålidelig opbevaring, selv når det er en wallet, der lever i din browser, hvis du bare tager dig nogle forholdsregler. Men den er også dit “login” til DeFi-verdenen og web3-generelt. Ét login til alt.
Download MetaMask
Der er adskillige browser wallets at vælge igennem, men i fraværet af stærke præferencer bør du starte med MetaMask. Vi kigger på hardware wallets i et senere indlæg. Du installerer MetaMask som en browserudvidelse til enten Chrome, Brave, Firefox eller Edge (🤮)
Skriv din recovery phrase ned
Undervejs i processen får du en “recovery phrase”, som er en huskenøgle (i form af en række ord), som kan anvendes til at åbne for din wallet. Det gælder for alle, der har den nøgle, og du kan derfor sammenligne det med et kodeord til din bank. MetaMask er en sikker løsning og løfter meget af det tunge arbejde for dig, men vær ikke i tvivl om, at denne huskenøgle er en markant “point of failure”.
Du skal derfor ikke poste den på TikTok eller tage en selfie med den, og du skal ikke vise den til hende den søde pige fra parallelklassen. Man hører gyserhistorier om folk, der har uploadet den – ved et uheld, bevares – til et GitHub repo, og de er blevet flænset på meget kort tid. Du kan derfor enten:
- Skrive det ned på et stykke papir, som vi gjorde det i gamle dage. Det er det mest sikre, men du mister adgangen, hvis din kæreste laver en Marie Kondo på dig og smider det ud til småt brændbart, fordi det “ikke sparker joy”
- Tilføj det til en password manager, som f.eks. 1Password eller lignende.
Et voila – nu har du en Ethereum-wallet! Du kan have op til 10 konti per huskenøgle (f.eks. en til opsparing og en til forbrug)